Χρήση Ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού στην γαστρονομία. Εδώ θα βρείτε μερικές καλές ιδέες!

Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ουσία που μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία κατά το μαγείρεμα.

Ξεκινώντας με την χρήση του ωμού ελαιόλαδου, η προσθήκη στις σαλάτες δημιουργεί μια ιδιαίτερα μυρωδάτη πινελιά αλλά και μια γευστική έκπληξη καθώς αναδεικνύει τα αρώματα των λαχανικών χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αλατιού.

Το σοτάρισμα είναι μια συχνή διαδικασία που γίνεται κατά την παρασκευή πολλών συνταγών κυρίως όταν θέλουμε να θωρακίσουμε την υγρασία ζουμερών τροφών που δεν πρέπει να στεγνώσουν σε δυνατές θερμοκρασίες. Το ελαιόλαδο στο σοτάρισμα είναι μια ιδανική λύση αφού δεν «ταγγίζει» κατά την υψηλή θερμοκρασία και προσφέρει γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μια άλλη πολύ καλή ιδέα είναι να αντικατασταθεί η χρήση των φυτικών λιπαρών με το ελαιόλαδο. Τα φυτικά λιπαρά πολλές φορές αλλοιώνονται σε θερμοκρασίες δωματίου και έχουν μικρή διάρκεια διατήρησης σε μια συνταγή. Το ελαιόλαδο όταν αποτελεί συστατικό όπως για παράδειγμα σε ένα κέικ, μπορεί να παρατείνει την διάρκεια ζωής κρατώντας την επιθυμητή υγρασία.

Η χρήση του ελαιόλαδου στο τηγάνισμα δεν είναι διαδεδομένη ωστόσο αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς αφού το ελαιόλαδο είναι θερμοάντοχο, αντέχει στην αναθέρμανση και φυσικά χαρίζει υπέροχο τραγανό αποτέλεσμα χωρίς να ξηραίνει το εσωτερικό της τροφής.

Ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί όταν το ελαιόλαδο χρησιμοποιηθεί στην διαδικασία του μαριναρίσματος. Το μαρινάρισμα (μίξη αρωματικών υλών και μπαχαρικών με λιπαρή ουσία) είναι μια συνηθισμένη προπαρασκευαστική διαδικασία που γίνεται για να μαλακώσει και να αρωματίσει μια τροφή. Το ελαιόλαδο εξαιτίας της χημικής δομής του «αγκαλιάζει» της πτητικές ενώσεις με αποτέλεσμα να σφραγίζει τα αρώματα και να οδηγεί σε γευστικές δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας.